Luni-Vineri 9:00-20:00

Sâmbătă 9:00-14:00

Telefon: 0742 099 967

Telefon: 0742 099 967

Encefalomielita mialgică sau sindromul de oboseală cronică (ME/CFS – Chronic Fatigue Syndrome)

Acest sindrom de oboseală cronică are cauze care nu au fost stabilite cu exactitate și este o boală destul invalidantă, care afectează viața individului, în cele mai multe arii (personal, profesional, relaționare etc).

Posibilele cauze care ar sta la baza acestei boli sunt: infecții, modificări ale sistemului imunitar, o traumă (ex accident de mașină) pe care persoana nu a reușit să o integreze la nivel emoțional, stresul acumulat pe o perioadă lungă, nopți nedormite, dar există și posibilitatea ca unul dintre membrii familiei să fi avut și atunci se poate transmite genetic.

Simptomele acestei boli pot fi: probleme de somn, probleme de gândire și memorie, apatie, dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap, probleme digestive, alergii, palpitații, probleme urinare, lipsa energiei, ruminare continuă, epuizare cronică după orice fel de activitate, chiar dacă nu necesită un efort intens.

Ce se recomandă, ca și tratament, când am fost diagnosticați cu ME/CFS?

Când vorbim, ca și cauze de o posibilă traumă sau stres prelungit, se recomandă medicație și psihoterapie, în special psihoterapia cognitiv-comportamentală, care este axată pe rezolvarea problemelor, combinând terapia cognitivă cu terapia comportamentală. Pacientul diagnosticat cu oboseală cronică are nevoie să-și reinventeze viața și să o ia de la capăt, chiar dacă momentan este blocat de propriile gânduri. Sunt șanse de vindecare, doar că e nevoie de multă muncă și răbdare din partea, atât a clientului, cât și a terapeutului.

Burnout versus ME/CFS (Chronic Fatigue Syndrome)

Înainte să scriu despre Burnout vs CFS, să ne aducem aminte ce reprezintă sindromul de Burnout. Este o combinație între anxietate și depresie, o formă de epuizare, ca urmare a oboselii emoționale, fizice și mentale pe o perioadă mai lungă de timp. În cele mai multe cazuri, epuizarea este cauzată de stresul de la locul de muncă, atât din partea angajatorului prin task-uri cu deadline-uri scurte sau multitaskuri, dar și din cauza presiunii pusă de noi înșine pentru a fi perfecți și a evita critica sau posibile frici.

Cele două sindroame au simptome comune și anomalii fiziologice, iar la bază au stresul prelungit. Diferența este că sindromul Burnout are la bază perturbări psihologice, pe când sindromul CFS are la bază perturbări fiziologice.

În Burnout, după ce clientul a eliminat factorii stresori, revine la starea de bine, în schimb ce la CFS, clientul își menține starea de oboseală, deși factorii stresori au fost eliminați.

Mai pe scurt, dacă din Burnout poți să te faci bine în 6 luni, când ești diagnosticat cu CFS poate dura ani, depinde foarte mult de client și cât de repede își dorește să iasă din starea precară în care se află.

Indiferent de sindromul cu care te confrunți, luptă pentru sănătatea ta psihică și fizică, cere suport specializat, pentru ca „Nu uita, TU EȘTI IMPORTANT!”

Alte articole