Luni-Vineri 9:00-20:00

Sâmbătă 9:00-14:00

Telefon: 0742 099 967

Telefon: 0742 099 967

Terapia cognitiv-comportamentală pentru Boala Parkinson, Alzheimer, Scleroză Multiplă

Boala Parkinson este o afecțiune progresivă a sistemului nervos, care afectează capacitatea motorie. Boala Parkinson mai provoacă și rigiditate sau încetinirea mișcărilor.

Depresia este o complicație frecventă a bolii Parkinson (PD) cu impact considerabil asupra calității vieții pacienților. Tulburările depresive afectează aproximativ 40% dintre pacienții cu BP.

Cu toate acestea, în prezent, cea mai potrivită abordare de tratament este neclară.

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) s-a dovedit a fi un tratament eficient al tulburărilor depresive.

Accentul TCC a fost întărirea interacțiunilor pozitive ale pacientului cu fiica lui (îngrijitorul) și creșterea participării acestuia la activități plăcute. TCC a scăzut într-adevăr simptomele depresive ale pacientului, a îmbunătățit interacțiunile cu îngrijitorul său și a crescut nivelul de activitate.

TCC este definită ca o formă de terapie care se concentrează pe relația dintre gânduri, sentimente și comportamente.

Depresia și anxietatea sunt foarte frecvente în boala Parkinson și pot afecta semnificativ funcționarea fizică și cognitivă, calitatea vieții și relațiile. Dar, în ciuda acestor efecte dăunătoare, există o veste bună: aveți control asupra depresiei și anxietății. Nu ați avut de ales în diagnosticul dumneavoastră de Parkinson; cu toate acestea, aveți de ales în ceea ce privește modul în care faceți față. O modalitate puternică este terapia cognitiv comportamentală.

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este un tratament non-farmacologic bazat pe abilități, care învață strategii practice pentru a ajuta persoanele care trăiesc cu Parkinson și membrii familiei lor să traverseze mai eficient provocările de a trăi cu Parkinson. Este un fel de psihoterapie sau „terapie de vorbire” care se concentrează pe examinarea conexiunilor dintre gânduri, sentimente și comportamente pentru a oferi indivizilor abilitățile necesare pentru a schimba tiparele de gândire (de exemplu, gânduri negative despre sine, lume și viitor) și comportamente. (de exemplu, amânare, izolare socială și retragere, lipsă de structură în timpul zilei) care pot fi legate de sentimente inconfortabile precum depresia sau anxietatea.

Sesiunile sunt de obicei structurate, iar tehnicile specifice și abilitățile de coping sunt explicate în timpul fiecărei sesiuni. TCC este adaptată obiectivelor unice ale fiecărei persoane, iar oamenii sunt încurajați să-și exerseze abilitățile de coping nou dobândite între sesiuni pentru a-și atinge obiectivele.

TCC este, în general, un tratament scurt, limitat în timp (trei până la șase luni). Cu toate acestea, numărul de ședințe variază, în funcție de nevoile fiecărui individ. Cu practica continuă, puteți continua să beneficiați de abilitățile de coping nou dobândite mult timp după ce ședințele de terapie s-au încheiat.

Scleroza în plăci sau scleroza multiplă este o afecțiune cronică, progresivă, ale cărei cauze nu se cunosc ăn totalitate. Viața pacientului este afectată pe toate planurile(profesional, personal, social), însă nu este o afecțiune care pune imediat viața în pericol. Scleroza multiplă obligă pacientul să se readapteze, să-și reinterpreteze corpul și să accepte schimbările produse. De asemenea, persoanele apropiate celor diagnosticați trebuie să ințeleagă ce presupune afecțiunea și care sunt nevoile reale ale pacienților, pentru a nu deveni un factor negativ în plus.

Durerea este un simptom comun și adesea o dezabilitate la persoanele cu scleroză multiplă (SM). Pe lângă interferarea cu funcționarea zilnică, durerea în SM este asociată cu niveluri mai ridicate de depresie și anxietate.

Componentele tratamentului TCC includ:

1) identificarea convingerilor despre durere și tratamentul durerii;

2) instruirea în abilități cognitive (de exemplu, distragere a atenției) și comportamentale (de exemplu, ritmul activității) și 3) consolidarea abilităților cognitive și comportamentale prin activități precum joc de rol.

Boala Alzheimer este o afecțiune mentală cronică debilitantă, manifestată prin deteriorarea cognitivă și a memoriei, afectarea progresivă a activităților vieții zilnice și o varietate de simptome neuropsihiatrice și tulburări de comportament)

Aproximativ 90% din toate persoanele cu boala Alzheimer prezintă simptome neuropsihiatrice, cel mai frecvent apatie, depresie, anxietate și iritabilitate.

Pe lângă tehnicile comportamentale, restructurarea cognitivă este una dintre tehnicile majore în TCC.

Terapia cognitiv-comportamentală include strategii de schimbare a acestor gânduri și convingeri negative.

Tulburările de anxietate sunt frecvente după un accident vascular cerebral. Cu toate acestea, informațiile despre cum să le trateze cu psihoterapie în această populație sunt foarte limitate. Terapia cognitiv-comportamentală modificată (TCC) are potențialul de a ajuta. Sunt prezentate două cazuri de indivizi tratați cu CBT modificată pentru anxietate după accident vascular cerebral.

Alte articole

Bolile psihosomatice

Bolile psihosomatice

Psihosomatic înseamnă minte (psiho) și corp (soma). O tulburare psihosomatică este o boală care...