De multe ori auzim vorbindu-se despre acești „minunați” narcisiști și parcă a devenit la modă. Când vorbim de modă, ne referim la lucruri noi, care au devenit un trend, apreciate de multă lume. Dar când vorbim de narcisism, vorbim despre toxicitate prin manipulare, minciună, șantaj emoțional, control, love bombing și indiferență, egoism, lipsă empatie etc.
Dar totuși de unde a plecat acest narcisism?
Acest termen și comportament ar fi fost împrumutate dintr-o legendă din mitologia greacă, când un tânăr vânător Narcis, de o frumusețe uimitoare și cu o mândrie dusă la extrem, devaloriza orice muritor care se îndrăgostea de el. Narcis lăsa inimi frânte, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților, având un comportament lipsit de empatie și de înțelegere față de emoțiile celorlalți.
Narcis ajunsese să fie atât de indrăgostit de propria imagine. Dar acest tip de relație, îndreptată doar către el, nu a dus nicăieri. Narcis era atât de disperat după propria-i frumusețe, încât nu se putea dezlipi de bazinul cu apă, și în cele din urmă a murit de foame și de sete. Legenda spune că bucățile din corpul lui s-au transformat în frumoasele flori de azi, ce-i poartă numele, și anume narcisele.
Revenind la comportamentul narcisic, este esențial recunoașterea lui la ceilalți și la tine însuți, pentru a-ți menține sănătatea psihică și fizică. Cei care au trăsături narcisice, nu au neapărat și tulburare de personalitate narcisică.
Acest comportament te poartă într-un carusel de emoții, acum ești iubit, acum ești devalorizat, trecând de la extaz la agonie. Iubirea narcisică nu este una reală, ci este iluzorie pentru a obține atenție, valorizare și pentru a-și hrăni propriul ego fragil. Narcisistul are nevoie să fie pus pe piedestal, iar dacă simte că e dat jos, felicitări, tocmai ai câștigat un dușman. Lipsa empatiei îl face pe acesta să nu simtă suferința celeilalte persoane și tinde să se hrănească cu aceasta că doar „e dulce răzbunarea”.
Victimele comportamentului narcisic rămân cu un gol psihologic, de lungă durată, prin anxietate, depresie, neîncredere în oameni și în propria-i valoare. Stima de sine are mult de suferit , iar victima tinde să aibă o obsesie pentru genul de întrebări„ce am făcut greșit”, „eu sunt vinovat/ă că nu a funcționat relația”, „puteam să fac mai mult”, „nu merit să fiu iubită pentru că sunt rău/rea”, „nu sunt suficient de bun/ă” etc.
Persoanele care joacă rolul de salvator sunt victimele cele mai accesibile pentru narcisiști. Ele au învățat în copilărie să lupte pentru iubire, fiindcă tratamentul pe care l-au primit, copii fiind, a fost iubirea condiționată, iar narcisiștii oferă fix același mediu, pe principiul „nu-mi faci pe plac, nu te iubesc și te pedepsesc”.
Tu ai fost victima unui comportament narcisic? Te-ai întrebat de ce ai stat atâta timp într-o relație toxică și de ce nu ai putut ieși? De ce nu reușeai să te pui pe primul loc, să te pui tu pe piedestal și nu pe celălalt?
Un proces terapeutic te ajută să te regăsești și să nu mai cazi în capcana unui astfel de comportament, fiindcă „NU UITA, TU EȘTI IMPORTANT!”